Alternative content

Wyszukiwanie zaawansowane
  • voltahorse.pl
  • Strona główna forum ‹ Konie ‹ Konie
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
    Regulamin
  • FAQ
  • Zarejestruj
  • Zaloguj

Jaka posadzka w boksie?

Wszystko o koniach
Odpowiedz
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post • Posty: 8 • Strona 1 z 1

Jaka posadzka w boksie?

Nieprzeczytany postprzez Natalir Pn wrz 28, 2009 8:40

Nie znalazłam tematu poświęconego podłożu w boksach, ale jeżeli coś podobnego istnieje, proszę o cynk ;)

W bliższej bądź dalszej przyszłości czeka nas dalszy ciąg remontu stajni i mamy dylemat jakie podłoże wykonać w boksach. Narazie mamy dwa boksy wyłożone dębem, niby ekstra ale obawiam się, że to główny sprawca gnicia strzałek. Beton jest najłatwiej i prawdopodobnie najtaniej wylać a następnie utrzymać, ale jest śliski i ciągnie chłodem. Jest opcja umieszczenia izolacji z utwardzonego styropianu pod cienką warstwą wylewki, ale wydaje mi się, że końskie kopyta jednak będą dla niego za twarde. Klepisko z gliny jest wyjątkowo praco- i czasochłonne i istnieje duże ryzyko niepowodzenia. Wiem że istnieją specjalne maty do wyścielania boksów, niestety nie spotkałam się z nimi "na żywo" i nie mam pojęcia jak się sprawdzają. Nie zbiera się pod nimi mocz i resztki obornika? Jaka jest ich trwałość i koszt?
Będę wdzięczna za każdy dobry pomysł na coś praktycznego prsz
"Nic nie starzeje się tak prędko jak szczęście."
Natalir

Jaka posadzka w boksie?

Nieprzeczytany postprzez katija Pn wrz 28, 2009 19:10

klepisko najlepsze... albo wlasnie drewniane plasterki. nie wiele wiecej (dobrego) wymyslisz. a co do gnicia- czy to co macie uloone w boksie, jest na wystarczajaco przepuszczalnym podkladzie??
ale to forum ozylo hihi
katija

Lokalizacja: za pewnym wzgorzem trzebnickim, w wawozie ciemnym ;)

Jaka posadzka w boksie?

Nieprzeczytany postprzez Korsarz Wt wrz 29, 2009 10:50

Albp zachować odpwoeidni spadek podłogi boksu.jakieś 1-2% spadku na metr.Kiedys popularne było wyłożenie podłogi boksu klinkierem na zrąb.Maty widziałem tylko w koniowozach.
To nie jest miłość lecz ja kocham to...
Korsarz

Jaka posadzka w boksie?

Nieprzeczytany postprzez Natalir Wt wrz 29, 2009 11:10

Nasze dębowe plastry są ułożone na ubitym piasku, więc przepuszczalność podłoża zdaje się być odpowiednia. Szczeliny wypełniałam gliną z domieszką cementu (troche niewypał, nie miałam lepszego pomysłu). Spad podłogi wynosi +- 3cm/1m, znalazłam taką wartość podaną jako "unijną normę" (posadzki układałam ręcznie więc nie są idealnie proste, ale generalnie mocz trafia do kratki i nie ma kałuż). Martwi mnie bardziej to, że drzewo utrzymuje wilgoć i "pije" mocz, w dodatku pomiędzy klockami pojawiły się ubytki w wypełnieniu i tam zalegają resztki obornika. Co tydzień lub dwa myjemy podłogę ale wyczyszczenie tego dokładnie jest po prostu niemożliwe.
Zastanawiam się nad alternatywą dla dębu w kolejnych boksach bo ma ich być jeszcze 5, drzewo jest drogie, trzeba je okorować, pociąć, ułożyć, ubić i wypełnić szczeliny 8) Mordęga, praca dla jednej osoby w tempie 1 boks/tydzień rll

Korsarz, co oznacza "klinkierem na zrąb"?
Natalir

Jaka posadzka w boksie?

Nieprzeczytany postprzez katija Wt wrz 29, 2009 14:11

to oznacza, ze nie kladzie sie go na plasko, a na sztorc, albo pod katem... chyba ;)
ja bym nie wyoelniala przestrzeni miedzy plasterkami cementem... taka posadzka ma bardzo dobre opinie, wiec dziwne, ze masz takie klopoty. mozna jeszcze zastosowac cegly wlasnie, jak w poniemieckich stajniach.
ale to forum ozylo hihi
katija

Lokalizacja: za pewnym wzgorzem trzebnickim, w wawozie ciemnym ;)

Jaka posadzka w boksie?

Nieprzeczytany postprzez Korsarz Wt wrz 29, 2009 16:29

Dokałdnie tak jak okresliła to Katija.Sztorc w jodełkę,deseń taki że tak powiem.Z tym, że podłoże musi być bardzo dobrze odizowlowane.Ale jak mas podłogę z dębu to chyba najlepsze co jest.Tak myślę przynajmniej.
To nie jest miłość lecz ja kocham to...
Korsarz

Jaka posadzka w boksie?

Nieprzeczytany postprzez Jovite So paź 03, 2009 23:23

Z gumowymi matami, takimi antypoślizgowymi, cienkimi, bodajże takimi "typu dla krów" spotkałam się w jednej, małej stajence na 4 konie. Właścicielka to rozwiązanie bardzo bardzo chwaliła, mówiła, że nie ciągnie od ziemi, sam pomysł gumowej maty antypoślizgowej powstał, jak "dostała" chorego konia-krzywulca, który miał trudności z chodzeniem i potrafił wywrócić się na prostej. Jedynym minusem mat był fakt, że nieczystości często gęsto zbierają się pod tymi matami i trzeba je często czyścić, ale to też nie jest ponoć tak bardzo czasochłonne, jeśli ma się tylko kilka koni -> szlauch+woda i mata czysta.;) Tylko podejrzewam, że w zimie ciężko z tego typu myciem.
O plastrach drewnianych myślałam w swojej stajni, ale również przeraził mnie syf, mogący zalegać w jakichś drobnych szczelinach, więc w końcu chyba postawię na wylewkę betonową i po prostu będzie grubo ścielone.
dressagejumping ;-)
Jovite

Jaka posadzka w boksie?

Nieprzeczytany postprzez Natalir Pn paź 05, 2009 11:24

Dąb ogólnie jest dobry bo izoluje, ma idealną sprężystość i jest po prosty zdrowy dla kopyt, tylko to gnicie strzałek którego nie mogę wytępić... No i masa ogromna żmudnej pracy przy układaniu!
My chyba resztę stajni też wykończymy wylewką, może pomyślimy o tych matach. Wylewkę łatwo wymieść, umyć, zdezynfekować.
Znajomy handluje cegłą klinkierową, 4 zł od sztuki cwnk A o coś takiego z rozbiórki nie łatwo.
Natalir

Odpowiedz

Powrót do Konie